Kanal tedavisi, aynı zamanda endodonti tedavisi olarak bilinir ve bir dişin hasarlı veya enfekte pulpasının çıkarıldığı, dişin dezenfekte edildiği ve ardından doldurulduğu bir diş tedavi yöntemidir. Dişin iç kısmındaki pulpa, bir çekirdek gibi düşünülebilecek yumuşak bir dokudur ve içinde sinirler, kan damarları ve bağ dokusu bulunur. Dişlerin içinde pulpa, bir çürük veya darbe sonucu hasar gördüğünde, bakteriler pulpa içine girebilir, burada çoğalabilir ve enfeksiyona yol açabilir. Bu tedavi edilmezse, bu enfeksiyon pulpa ölümüne ve hatta diş veya kemik kaybına neden olabilir. Kanal tedavisi, böyle bir durumda çatlamış veya çürümüş bir dişi kurtarmak için uygulanır.

Kanal tedavisi gerektiren durumlar şunları içerebilir:

  1. Yüz ve boyunda şişlik
  2. Özellikle sıcak veya soğuğa karşı kalıcı diş hassasiyeti
  3. Çiğneme veya ısırma sırasında ağrı
  4. Diş etlerinde sivilce benzeri yara oluşumu
  5. Çatlamış dişler
  6. Diş etlerinin şişmesi
  7. Yansıyan diş ağrısı
  8. Derin çürükler
  9. Koyulaşmış diş etleri
Kanal tedavisi şu temel adımları içerir:

  1. Diş hekimi röntgen kullanarak dişin durumunu değerlendirir ve enfeksiyonun varlığını kontrol eder.
  2. Diş pulpası çıkarılır ve kök kanalları temizlenir ve şekillendirilir.
  3. Kök kanalları doldurulur ve dişin işlevselliği yeniden sağlanır.
  4. İşlem bir veya iki seansta tamamlanabilir.

Kanal tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler:

  1. İşlem sonrası en az üç saat bir şey yememeye dikkat edilmelidir.
  2. Dişin düzenli bakımı yapılmalıdır.
  3. Şekerli gıdaların tüketimi sınırlanmalıdır.
  4. Diş temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.
  5. Yılda en az iki kez diş muayenesi yaptırılmalıdır.

Kanal tedavisi, genellikle başarılı bir şekilde uygulanır ve tedavi edilen diş, düzenli bakım yapıldığında uzun yıllar kullanılabilir.


Diş çekimi işlemi, dişlerin ve çevresindeki yumuşak dokuların lokal anestezisi ile yapılır, diş uyuşturulur.Hasta işlem sırasında hiçbir ağrı duymaz. Sadece dişin oynatılması ve yerinden çıkarılması sırasındaki baskı hissini algılar.

Çocukların ilk diş hekimi muayeneleri diş hekimi korkusu oluşmaması için oldukça önemlidir. Ilk muayenenin mutlaka çocuk diş hekimi tarafından yapılması gerekir. Yine de aşırı kaygılı ve korkan çocukların tedavisinin klinikte zorla değil, genel anestezi veya sedasyon altında yapılması en güvenilir yöntemdir.

Diş etlerinin kanaması normal bir durum değildir. Düzenli ve doğru diş fırçalamama, diş ve diş eti birleşim bölgelerinde yemek artıklarının birikmesine neden olabilir. Bu birikintiler zamanla sertleşerek diş taşlarına dönüşebilir. Diş taşları, diş eti sağlığını bozar, gingivitis (diş eti iltihabı) gibi sorunlara yol açar ve kanamalara neden olabilir. Diş etleri kanadığı için bu bölgelerin ihmal edilmesi, sorunun daha da kötüleşmesine yol açabilir. Bu durumda yapılması gereken, diş hekimine başvurarak diş taşlarının temizlenmesi ve ardından düzenli ve doğru diş fırçalamanın alışkanlık haline getirilmesidir.

Diş beyazlatma, profesyonel bir diş hekimi tarafından yönlendirildiğinde güvenli bir işlemdir. Genellikle diş lekelerini gidermek veya diş rengini açmak isteyen kişilere uygulanır. Ancak, bazı diş sorunları olanlar için uygun olmayabilir.

Kliniğimiz Hakkında

Crystal Tooth, ağız ve diş sağlığı konusundaki zengin deneyimi ve uzman ekibiyle hizmet vermektedir. Biz, hastalarımızın sağlıklı bir gülümsemeye sahip olmalarını ve ağızlarındaki en iyi durumu elde etmelerini hedefliyoruz.

Phone Icon (850) 342-2347 Bize Ulaşın